01.07.15

Секрети кухні ВЕНТС: від їдальні до ресторану

Смачна їжа – запорука гарного настрою. А гарний настрій – запорука високої продуктивності праці. Запрошуємо вас познайомитися з новою їдальнею ВЕНТС, яка відкрилася близько 3-х тижнів тому, і з нагоди «зазирнути за лаштунки» кулінарної вистави.

Ми б хотіли подякувати всім людям, які брали безпосередню активну участь в її запуску: директора «ВЕНТС» Валерія Коломийченка; співробітників ремонтно-будівельної дільниці Валентина Головійчука і Сергія Мелькевіча; В'ячеслава Пустовіта, Сергія Кошового – за оперативне налагодження і підключення електрики; відділ програмістів під керівництвом Сергія Твердохліба; відділ постачання під керівництвом Валерія Терлецького; команду системних адміністраторів під керівництвом Владислава Солохи і всіх-всіх-всіх, завдяки чиїм золотим рукам, терпінню та професійній вправності «народилася» нова їдальня!

Кращий працівник – ситий працівник!

Необхідність у 2-й їдальні виникла ще кілька років тому. На підприємстві ВЕНТС на сьогоднішній день працює близько 2500 співробітників, людей стає дедалі більше. Слабкі технічні потужності маленької їдальні не в повній мірі відповідали вимогам і не дозволяли нагодувати всіх працівників. До організації роботи нової їдальні підійшли ґрунтовно.

Затишний світлий обідній зал тут в кілька разів більше – їдальня може одночасно прийняти близько 90 осіб; збільшено кількість обслуговуючого персоналу і працівників кухні. Завдяки цим змінам навіть в «годину пік» відвідувачі можуть з комфортом пообідати, не чекаючи, коли звільняться столики. Надалі, при повній комплектації технологічним обладнанням, їдальня за обід зможе нагодувати до 300 співробітників.

Трохи далі від лінії роздачі є буфет, де відвідувачам приготують чашечку підбадьорюючого еспресо або ніжний капучіно, запропонують свіжу випічку власного виробництва - булочки і сирні ватрушки. Можна також вибрати прохолодні напої, шоколад, вафлі, морозиво. Рекомендуємо поласувати незрівнянною піцою, приготованою в печі. Замовляти її в їдальні потрібно заздалегідь, за 30 хвилин, в асортименті: «Сирна», «Салямі» та «Шинкова» на тонкому хрусткому тісті. Асортимент страв на даний момент схожий з меню їдальні №1, але вже в найближчому майбутньому буде значно розширений.

IMG_0858-225

Є також ряд істотних поліпшень в плані технологічного оснащення їдальні. При цьому багато зроблено золотими руками співробітників ВЕНТС. Наприклад, виробничі столи і стелажі з нержавіючої сталі, а також pizza-station — спеціальний стіл для розкочування тіста — зробили хлопці з Цеху металовиробів під керівництвом Євгена Карпенко.

Кухня – справа тонка!

Завідувач їдальні Андрій Ткаченко – досвідчений керівник, який зібрав дружну команду майстрів своєї справи. Він упевнений, що «людина пізнається в роботі», а краща співбесіда для нових співробітників – це «перевірка боєм», наприклад, умінням швидко зварити смачний борщ на 100 чоловік. Разом з шеф-кухарем Сергієм Войтенко завідувач перевіряє якість продукції і стежить за своєчасністю її поставок. Варто відзначити, що в їдальню закуповується фермерська м'ясна продукція – свинина та яловичина, а також молочні продукти, вирощені без хімікатів, так звані «біо-продукти».

Хоч їдальня працює ще менше місяця, планів на майбутнє вистачає. Зокрема, зараз йде ремонт приміщення для VIP-залу, де будуть проходити переговори з партнерами, також їдальня планує обслуговувати виставковий зал під час прийому гостей.

Про «родзинки» нової їдальні, органічні продукти і любов до своєї справи ми поговорили з талановитим шеф-кухарем – Сергієм Войтенко. Свою кулінарну кар'єру Сергій почав з посади су-шефа, був правою рукою шеф-кухаря, потім – шеф-кухарем в полтавських ресторанах «Гоголь» і «Диканька».

Девіз Сергія: «Все треба робити з душею!»

В їдальню дуже ретельно вибираються постачальники продукції, якими критеріям вони повинні відповідати?

На сьогоднішній день багато людей прагнуть вести здоровий спосіб життя, а органічна їжа, як більш здорова і корисна, все частіше з'являється в меню кафе та ресторанів. В Україні органічної продукції в європейському її розумінні немає, адже поки що немає національного законодавства з питання органічного виробництва. Однак ми дійсно намагаємося закуповувати так звані «еко» і «біо» продукти (молоко, йогурти, м'ясо) у фермерських господарств і перевірених компаній, які вирощують продукти без ГМО, хімікатів та стимуляторів росту, природним способом. Страви з такої продукції мають виражений домашнім смаком і ароматом, більш корисні.

У чому особливості меню нової кухні?

Всі страви, в тому числі випічка, готуються безпосередньо на підприємстві, не з напівфабрикатів. Котлета в тісті, ватрушки з сиром, булочки з джемом, кілька різновидів піци  –  це те, що є сьогодні. Ми вже зараз замінюємо покупний майонез натуральним йогуртом, салатним заправками на основі рослинної олії і лимона. Плануємо також ввести заправки з бальзамічним оцтом, соєвим соусом, готувати власний майонез.

Які «родзинки» та нововведення з'являться в майбутньому?

Меню буде постійно радувати наших гостей сезонними стравами. У майбутньому ми плануємо поступово перейти від формату їдальні до формату ресторану, який спеціалізується на здоровій, смачній та натуральній їжі. Зокрема, урізноманітнити меню йогуртами власного виробництва, готувати класичні італійські десерти: панакота, тірамісу, фреші. В ідеалі плануємо поділити меню на вегетаріанське (акцент на овочевих, рибних стравах для вегетаріанців або тих, хто дотримується посту), фітнес (менш калорійне, збалансоване) і класичне меню (для любителів смачно і ситно поїсти).

Ваше улюблене/фірмове блюдо?

Важко виділити якесь одне блюдо. Люблю рибалити, а потім готувати м'ясо і рибу на мангалі або грилі. Люблю готувати експромтом з того, що є на даний момент під рукою. Головне – робити це з хорошим настроєм, вибираючи якісні та свіжі продукти.

Як пов'язали своє життя з кулінарією?

Мій дід все життя пропрацював у колгоспі, при цьому був відмінним кухарем. Батько теж відмінно готував. Мене завжди заворожував процес приготування їжі. Так вийшло, що хобі стало моєю професією.

За що ви найбільше любите свою роботу?

Коли робиш щось з душею, бачиш, що результат твоєї праці приносить радість людям - це дорогого коштує!

Шановні колеги, пропонуємо вам обов'язково «протестувати» нову їдальню, а ми, в свою чергу, обіцяємо вас інформувати про цікаві кулінарні новинки, які в ній з'являться. Також звертаємо увагу, що їдальня завжди відкрита до діалогу. Ви можете висловлювати ваші побажання і ділитися фірмовими рецептами страв – хто знає, можливо, вони також з'являться в меню.